Vánoční cukroví
Pečení cukroví je jedna z nejrozšířenějších vánočních tradic. Typickým cukrovím je linecké nebo vanilkové rohlíčky. Většina těst se připravuje z mouky, cukru, másla, vajec, kakaa nebo čokolády, ořechů a kandovaného ovoce. Nejčastějšími vůněmi je vanilka a rum a kořením skořice.
Vanilkové rohlíčky
150g hladké mouky, 20g moučkového cukru, 100g másla(nebo Hera), 50g mletých lískových oříšků, 1 žloutek, vanilkový(1 pytlíček) a moučkový cukr na obalení (toto množství odpovídá jednomu plechu ručně tvarovaných rohlíčků)
Máslo vyndáme předem aby změklo, poté ho nakrájíme na plátky(pro lepší míchání). Na vál nebo do mísy si nasypeme mouku, cukr, žloutek, mleté oříšky a kousek másla. Zpracováváme a postupně přidáváme máslo. Hotové těsto zabalíme do potravinové folie nebo do alobalu a uložíme do lednice (stačí na půl hodiny, ale neuškodí když si těsto uděláme den předem). Předehřejeme si troubu a vyložíme si plech pečícím papírem.
Pečeme na 180°C do růžova. Ještě za horka rohlíčky obalíme v cukru a ukládáme do krebice. Necháme jeden den v teple a pak je můžeme uložit do mrazáku nebo na balkon. Tam dříve zkřehnou.